08 mai, 2013

Cum dobandim Duhul Sfant...?!

   Conform învățăturii Sfintei Scripturi și experienței marilor sfinți ai Bisericii, cele mai cunoscute și eficiente mijloace pentru dobândirea Sfântului Duh sunt următoarele:

Inima curată și trupul neprihănit
Smerenia
Ascultarea glasului lui Dumnezeu
Rugăciunea
Lepădarea de sine în viaţa de zi cu zi
Citirea și ascultarea Sfintei Scripturi
Tainele Bisericii și, în special, Sfânta Împărtășanie
Fiecare suflet credincios se poate umple de Duh Sfânt, dacă se curățește de păcat, dacă se eliberează de iubirea de sine și dacă se vindecă de patima mândriei. Sfântul Duh este întotdeauna prezent în jurul nostru și dorește să se sălășluiască întru noi. Însă faptele noastre rele ne înconjoară ca un zid tare de piatră, iar păcatele noastre, ca niște paznici sălbatici, Îl alungă pe Sfântul Duh departe de noi și nu-L lasă să se apropie.

     Fiecare păcat săvârșit ne îndepărtează și mai mult de Sfântul Duh. Cel mai cumplit dintre păcatele trupului este desfrânarea, iar dintre cele ale sufletului mândria. Sfântul Duh, Care întruchipează curăția desăvârșită, niciodată nu va putea să se sălășluiască într-un om adâncit în păcate. Cum să locuiască în inima noastră când aceasta este plină de griji lumești, de pofte și de patimi?

2 comentarii:

  1. Adevarat

    Sa nu uitam ca toate acestea trebuie facute cu multa dragoste, pentru ca mai apoi sa primim multa rabdare si daca le facem cu dragoste sa nu asteptam o rasplata pentru toate acestea, pentru ca rsplata este in noi! Tote se pot face, pana si lepadarea de sine, insa nu lepadarea de aproapele, daca il iubesti cu Adevarat! Cand iubesti cu cadevarat, tu nu mai valorezi nimic! Iata daca luam cu masura din toate, nu ne desfranam cu ele. Dar intradevar desfranarea trupului, curvia astea sunt desfatari care omoara sufletul, daca nu reusim sa ne oprim la o jumatate! Mai mare pacat decat acesta nu este, mai mare pacat decat sa iti inseli propria jumatate nu este! Si iata sarutul e ca o logondna si unirea trupului precum cununia, de cate ori le facem astea cu o alta persoana decat jumatatea noastra, traim in desfrau si in afara legii! Cum vom ajunge sa il iubim pe Dumnezeul Cel nevazut o vesnicie prin darul mantuirii adus de Isus Hristos, daca nu reusim sa ne iubim jumatatea vazuta, o viata? Ferice de cei ce nu au nevoie de jumatate sa inteleaga toate astea si iubirea de frati, dar vai de cei ce savarsesc desfraul si nu fac Voia Lui Dumnezeu si nu se multumesc cu masura ingaduita de Dumnezeu! Caci in lumea de dincolo nici nu ne vom casatori nici nu vom avea sotii sau soti, dar daca Dumnezeu ne-a binecuvantat, usurandu-ne calea mantuirii, ca macar fata de o persoana, adica de jumatatea noastra sa manifestam iubirea cea adevarata: fara viclenie, fara minciuna, fara gand necurat, fara a ascunde ceva unul altuia, intru deplina intelegere si dragoste fata de Dumnezeumau inainte de dragostea dintre cei doi, iar noi nici de asta nu suntem vrednici, cum ii vom iubi pe cei care nu sunt jumatatea noastra, cum il vom iubi pe Dumnezeu? Sa nu ajungem sa ne inselam si sa iubim de frica ca nu vom fi mantuiti, caci daca iubesti de frica esti sclavul fricii si nu al dragostei, noi trebuie sa fim robii dragostei, sa traim cu frica ca vom gresi inaintea Cuvantului Lui Dumnezeu lasat prin Isus Hristos in Sfanta Scriptura! Amin!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. frumoase cuvinte... Sa ne ajute Dumnezeu sa facem voia Sa si sa ne apropiem de El prin credinta, iubire si smerenie... Doamne Ajuta!

      Ștergere