30 martie, 2012

Pr. Alin-Cristian Preotu despre Pomelnic :

   "Aceasta sa o faceti spre pomenirea Mea" (Luca 22,19) ... spre Invierea Mea si a voastra, caci daca Ma chemati, Eu voi veni la voi..."Caci unde sunt doi sau trei adunati in Numele Meu, acolo sunt si Eu in mijlocul lor" (Matei 18, 20).
  E foarte important sa fim pomeniti; daca suntem pomeniti, inseamna ca cineva ne iubeste... Pe pomelnice, de regula, sunt trecuti cei dragi ai neamului nostru, pentru "vesnica pomenire din neam in neam si din veac in veac..." (Moliftelnic).
 Fiind vesnic pomeniti, devenim vesnic vii in constiinta lor si nemuritori in Biserica prin urmasii nostri credinciosi, care vor aduce ofranda lui Dumnezeu - faptele noastre cele bune. Recunostinta lor postuma va redestepta amintirea unor vieti frumoase, a unor oameni vrednici de pomenire. In sensul acesta preotul rosteste pericopa Evangheliei de la inmormantare zicand:
"...Si care vor auzi vor invia...si vor iesi cei care au facut cele bune, spre invierea vietii, iar cele care au facut cele rele, spre invierea osandirii..." (Ioan 24-30).
  "Biletul de spectacol" este "Pomelnicul", care certifica ca ai fost si tu la Concert, la Corala Ingerilor la care sunt invitati si oamenii sa cante imne de slava. Poti sa nu platesti intrarea, oricum a platit-o Hristos cu Sangele Sau, insa daca nu ai acest "pasaport spre Imparatie", inseamna ca doresti sa treci fraudulos spre niciunde, pentru ca in Rai fiecare are locul lui, daca l-a rascumparat cu viata sa de crestin...

Pomelnicul este o marturie ca ai trecut in Imparatie prin usa Bisericii si nu ai intrat acolo pe aiurea si fara haina de nunta...

Pr. Alin-Cristian Preotu

4 comentarii: