A ne ruga înseamna a ne înalNa spiritul si inima catre Dumnezeu pentru a-I aduce laudele noastre,a-i expune grijile noastre si a-I implora ajutorul.
A ne înalta spiritul catre Dumnezeu înseamna a ne smulge din vârtejul treburilor omenesti a tuturor atractiilor pamântului, fie pur materiale, fie intelectuale, dupa gradul de cultura al fiecaruia. Ori ce bucurie a trupului si a spiritului trebuie înlaturata pentru a putea convorbi cu Dumnezeu si a ne darui Lui în întregime.
A aduce lauda lui Dumnezeu înseamna a recunoaste ca toata fiinta noastra este creata si-I apartine Lui. Deci ascultarea noastra o datoram numai Lui, caci suntem opera Lui si trebuie sa ne îndeplinim misiunea pe care ne-a încredintat-o El.
Cine îl are pe Iisus de model în toate actiunile vietii lui, acela si-a gasit sensul vietii si pacea sufletului lui. Trebuie sa-L consideram pe Dumnezeu prezent langa noi, sa vorbim cu El in mod sincer, fara falsitate si sa ascultam in tacere ceea ce El ne raspunde intotdeauna in constiinta noastra. El ne asculta intotdeauna cu rabdare si ia aminte in cererile noastre atunci cand venim la El sinceri si cu inima deschisa, asa cum o doreste El.
Ce ne cere Dumnezeu atunci cand ne rugam?
O atentie interioara, ceea ce de fapt nu inseamna un efort eroic. Dumnezeu stie slabiciunile si neputintele noastre si nu ne cere imposibilul. El doreste numai ca atunci cand buzele noastre pronunta cuvinte de ruga, spiritul nostru sa se gandeasca la El, ca vocea noastra sa fie ecoul inimii noastre.
Pr. Arsenie Boca